Hoe wordt aluminium honingraat gemaakt?     

Aluminium honingraat; sterk, licht en multi-toepasbaar kernmateriaal.           

Corex Honeycomb vervaardigt aluminium honingraat. Het materiaal wordt geleverd in zowel geëxpandeerde als niet-geëxpandeerde formaten voor een reeks industrieën, waaronder de spoorwegen, de scheepvaart, de automobielindustrie, de architectuur en de bouw. In België, Luxemburg en Nederland wordt Corex Honeycomb vertegenwoordigd door Dekker DVN.

Het productieproces van aluminium honingraat begint met een rol aluminiumfolie die wordt bedrukt met zelfklevende lijmlijnen, op maat gesneden, gestapeld en geperst tot een blok honingraat. Deze blokken kunnen vervolgens in plakjes worden gesneden, die vervolgens moeten worden uitgebreid om het proces te voltooien. Corex Honeycomb gebruikt twee methoden voor aluminium honingraatexpansie: handmatig en machinaal.

Het proces van expansie is afhankelijk van het type en de grootte van de honingraat en ook van de hoeveelheid die nodig is.

Niet-geëxpandeerde honingraat is gemakkelijker en kosteneffectiever om te vervoeren, maar moet dan voor gebruik worden uitgerekt. Het is vermeldenswaard dat bij het uitzetten van de honingraat de breedte van de honingraatplak met ongeveer een derde wordt verminderd, dus beweegbare pinnen zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig en correct wordt uitgerekt.

Er zijn twee hoofdmethoden voor uitbreiding:

Handmatige uitbreiding

Dunne plakjes aluminium honingraat, of honingraat met een grote celgrootte (1” en ¾”), in kleinere hoeveelheden, kunnen normaal gesproken handmatig ‘met de hand’ worden uitgerekt, zodat er geen geavanceerde apparatuur nodig is om het proces te voltooien. De kern wordt uitgezet door eraan te trekken totdat de honingraat een gelijkmatige zeshoekige vorm bereikt. Zie video hieronder.

Wanneer grotere platen moeten worden uitgevouwen, kunnen we een eenvoudig gereedschap voor het uitrekken met de hand leveren, waarbij twee trekkers worden gemaakt door beweegbare pennen op rails te plaatsen. De pinnen worden aan beide uiteinden door de laatste paar eindrijen van de kern geduwd. Een van de rails wordt op een tafel geklemd en de andere wordt getrokken om het materiaal uit te zetten – zie onderstaande video.

Machine-uitbreiding

Geautomatiseerde expansietabellen worden gebruikt wanneer kleinere celgroottes, hogere dichtheden of dikkere platen honingraat in grotere hoeveelheden moeten worden uitgerekt. De hoeveelheid kracht die nodig is om de stukken uit te zetten, is hoger dan de handmatige methode kan bieden. Geautomatiseerde apparatuur is nodig om voldoende kracht te leveren om de cellen op een regelmatige en gelijkmatige manier uit te breiden.

Dekker DVN kan Corex Honeycomb aluminium honingraat leveren als: blokken, niet-uitgevouwen plakjes en uitgevouwen vellen. Als u overweegt om niet-geëxpandeerde aluminium honingraat aan te schaffen, kan Corex u technisch advies geven over de verschillende uitbreidingsmethoden.

Voor meer informatie over het expansieproces van aluminium honingraat of ons assortiment aluminium honingraatproducten zijn wij u graag van dienst.